Την Παρασκευή 23 Απριλίου και ώρα 18.00-20.00 η Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Κρίση, Κριτική και Μελλοντικότητα: Ελλάδα, Μεσόγειος, Νότος» με συνομιλήτρια την Κατερίνα Κωστίου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κρίση, Κριτική, Μελλοντικότητα

Το colloquium αυτό παίρνει την πρόσφατη έκδοση του τόμου Languages of Resistance, Transformation, and Futurity in Mediterranean Crisis-Scapes: From Crisis to Critique (Palgrave 2020) ως αφετηρία για να διερευνήσει τη σχέση των εννοιών κρίση, κριτική και μελλοντικότητα. Ιστορικά, η έννοια της κρίσης φέρει διάφορες σημασίες (επιλογή, διαχωρισμός, απόφαση, ασθένεια, σημείο καμπής, χρόνια κατάσταση κ.ά.) και εμπειρίες χώρου και χρόνου, διαμορφώνοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, κινητοποιήσεις της “κρίσης” στην πολιτική συχνά περιχαρακώνουν το χώρο της επιλογής και της φαντασίας εναλλακτικών εκδοχών του μέλλοντος, συμμετέχοντας στην “αργή ακύρωση του μέλλοντος” στο πλαίσιο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Η ομιλία αυτή ανιχνεύει πώς πρόσφατα έργα λογοτεχνίας και τέχνης του δρόμου παρεμβαίνουν κριτικά και δραματοποιούν όχι (μόνο) στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και την πολυσήμαντη έννοια της κρίσης στις διάφορες σημασίες της – ως αποτυχία, ασθένεια, σημείο καμπής, επιθυμία για ριζική αλλαγή κτλ. Μέσω μιας κριτικής της κρίσης ως σημασιοδοτικού μηχανισμού, βιωματικού πλαισίου και τρόπου συγκρότησης του υποκειμένου, θα ανιχνεύσουμε πώς κάποια από τα έργα αυτά διαμορφώνουν εναλλακτικές «γραμματικές» και χρονοτόπους μελλοντικότητας.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Μπολέτση είναι καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, όπου κατέχει την έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη, και επίκουρη καθηγήτρια Κινηματογράφου και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν στην Ολλανδία. Το ερευνητικό έργο της εντάσσεται στα πεδία της συγκριτικής λογοτεχνίας, λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας και πολιτισμικής ανάλυσης, νεοελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού, και ιστορίας των εννοιών. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την έννοια του βάρβαρου, τον Κ.Π. Καβάφη, τις λειτουργίες της “μέσης φωνής” σε τέχνη και λογοτεχνία στο πλαίσιο της κρίσης στην Ελλάδα και αλλού, και νέες μορφές της σχέσης μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας στο πλαίσιο του λαϊκισμού και της μετα-αλήθειας. Έχει γράψει τα βιβλία Barbarism and Its Discontents (Stanford University Press, 2013) και Barbarian: Explorations of a Western Concept in Theory, Literature and the Art, vol. 1 (Metzler 2018, με τον Markus Winkler και άλλους). Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε τα βιβλία (Un)timely Crises: Chronotopes and Critique (υπό έκδοση, Palgrave 2021), Languages of Resistance, Transformation, and Futurity in Mediterranean Crisis-Scapes: From Crisis to Critique (Palgrave 2020), Subjects Barbarian, Monstrous, and Wild (Brill 2018) και Barbarism Revisited (Brill 2015). Αυτό τον καιρό ολοκληρώνει ένα βιβλίο για τον Κ.Π. Καβάφη.


Join Zoom Meeting :
https://upatras-gr.zoom.us/j/95842624403…
Meeting ID: 958 4262 4403, Passcode: 972339