Στον μεταπτυχιακό κύκλο του 2018-2020 εντάχθηκε για πρώτη φορά το μάθημα «Αρχειακή έρευνα-Εκδοτική», με στόχο να εκπαιδεύσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πεδίο της αρχειακής έρευνας και της εκδοτικής, αναφορικά με τη λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα.

Σκοπός του μαθήματος είναι η ανάπτυξη, παράλληλα, θεωρητικού προβληματισμού και ερευνητικών δεξιοτήτων. Παρέχοντας το θεωρητικό πλαίσιο και παρακολουθώντας τις διαφορετικές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί έως σήμερα, οι φοιτητές εξοικειώνονται με την ερευνητική διαδικασία και τις εκδοτικές αρχές που εφαρμόζονται σε ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσίαση υλικού και εμπειρικές συνεδρίες (hands on sessions). Επιπλέον, στο πλαίσιο του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν σεμιναριακές συνεδρίες με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καταξιωμένα στον ευρύτερο χώρο της εκδοτικής κειμένων του 19ου και του 20ού αιώνα (π.χ. φιλολογική χρηστική έκδοση, ψηφιακές γενετικές εκδόσεις, πνευματικά δικαιώματα κ.ο.κ.) ή με νεότερους επιστήμονες που ειδικεύονται σε ζητήματα αιχμής του συγκεκριμένου ερευνητικού πεδίου (π.χ. born digital archives, εκδοτικές πρακτικές του Ημερολογίου κ.ο.κ.).
Περισσότερες πληροφορίες: https://eclass.upatras.gr/courses/LIT2028/

Στο πλαίσιο του παραπάνω μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της ειδίκευσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρακάτω διαλέξεις:

  • 30.10.2019: Άρης Μαραγκόπουλος, συγγραφέας και εκδότης. 
    «Συγγραφή-Κριτική-Έκδοση ή πώς δημιουργείται ένα βιβλίο» [Ι. Μείζονα ποιητικά του Κατσαρού. ΙΙ. Το Ιούς, Μανιούς ίσως και Aqua Marina, της Μάτση Χατζηλαζάρου].   
  • 27.11.2019: Μαριλίζα Μητσού, Διευθύντρια σπουδών (για τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα) στην École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), στο Παρίσι (και πρώην καθηγήτρια στο LMU, Μόναχο). «Τι χρειάζεται η εκδοτική την εποχή των Cross-media; Όροι και ορισμοί» [Κριτική των κειμένων, εκδοτική, κειμενολογία, γενετική κριτική, κριτικές, φιλολογικές, χρηστικές, ηλεκτρονικές εκδόσεις].
  • 5.12.2019: Χρήστος Μπιντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης. «Εκδοτικά προβλήματα παλαιότερων κειμένων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Η περίπτωση της συλλογής Βόσπορος εν Βορυσθένει του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου».
  • 11.12.2019: Κατερίνα Τικτοπούλου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. « Ψηφιακή-γενετική έκδοση των αυτογράφων του Διονυσίου Σολωμού (Colloquium).
  • 12.12.2019: Λάμπρος Βαρελάς, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. «Λογοτεχνικά αρχεία στην Ελλάδα».
  • 8.1.2020: Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. «Εκδοτικά ζητήματα νεοελληνικής ποίησης και πεζογραφίας: Κάλβος, Παλαμάς, Χειμωνάς».
  • 23.1.2020: Νίκος Φαλαγκάς, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Δημιουργική γραφή”,  του ΕΑΠ. «Εκδοτικά ζητήματα του αυτοβιογραφικού λόγου».