Το Αρχείο της Νένης Ευθυμιάδη καταγράφηκε και ταξινομήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια Άννα Κατσιγιάννη και την Κλεοπάτρα Ζαχαροπούλου (απόφοιτο του ΠΜΣ του Τμήματος Φιλολογίας), στην οικία της Νένης Ευθυμιάδη μετά τον θάνατό της, το 2010. Αντίγραφο του Αρχείου της απόκειται στο ΕΑΤΤ. Η αλληλογραφία και το ανέκδοτο έργο της Ευθυμιάδη λανθάνουν, καθώς δεν παραχωρήθηκαν προς ταξινόμηση και μελέτη. H Εργογραφία-Βιβλιογραφία της, που συγκροτήθηκε μετά την καταγραφή του αρχείου της από την Κλαίρη Ζαχαροπούλου υπό την εποπτεία της Άννας Κατσιγιάννη, είναι διαθέσιμη εδώ: Σχεδίασμα Βιβλιογραφίας – Νένη Ευθυμιάδη (1973-2015).

Eργοβιογραφικό σημείωμα

Η Νένη Ευθυμιάδη (Αθήνα, 1946-2008) υπήρξε ακτιβίστρια και ιδιότυπη πεζογράφος· παρά τον πρόωρο θάνατό της, άφησε πίσω της πλούσιο και πολυδιάστατο έργο που περιμένει τον μελετητή του. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, αλλά από πολύ νωρίς αφοσιώθηκε στην πεζογραφία. Το 1973 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Εγώ κι εσύ μοιάζουμε λιγάκι, το οποίο η ίδια απέσυρε από την κυκλοφορία. Ακολούθησε μια συστηματική παραγωγή δώδεκα μυθιστορημάτων. Παράλληλα, δημοσίευσε πολλά διηγήματα, κριτικά άρθρα και χρονογραφήματα και ασχολήθηκε με τη μετάφραση ιδίως δοκιμίων από τα γαλλικά, τα γερμανικά και αγγλικά, καθώς επίσης και με το ποιητικό έργο του βραβευμένου με το Βραβείο Πούλιτζερ (1988) αμερικανού συγγραφέα William Meredith. Από το 1992 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, συνυπεύθυνη για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη λογοτεχνία, εκπροσωπώντας την σε διεθνή συνέδρια κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Επιπλέον, διετέλεσε ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Συγγραφέων. Δίδαξε Δημιουργική Γραφή στο Τμήμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Κολλεγίου Αθηνών.

Έφυγε σε ηλικία 62 ετών, νικημένη από την επάρατη νόσο. Η πρωτοποριακή γραφή της Ευθυμιάδη, η οποία θεωρείται αιρετική εκπρόσωπος του αστυνομικού ελληνικού μυθιστορήματος, υπό τον μανδύα της αστυνομικής πλοκής ασκεί κριτική στην κοινωνικοπολιτική ζωή, θέτει ερωτήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα και, συγχρόνως διερευνά ζητήματα της λογοτεχνικής γραφής. Το 1996, η κριτική βασισμένη στον πρωτοποριακό χαρακτήρα της γραφής της εύστοχα την χαρακτήρισε  «απειλητικά νέα πεζογράφο». Με την ενδελεχή μελέτη του έργου της θα διακριβωθεί η θέση της στην κλίμακα της νεοελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

Η Νένη Ευθυμιάδη έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, κριτικά άρθρα (ενδεικτικά):

Μυθιστορήματα

Εγώ κι εσύ μοιάζουμε λιγάκι (1973) (αποσύρθηκε από τη συγγραφέα)
Ο κήπος με τα αγάλματα (1975–επανέκδοση 1994)
Η φωτοβολίδα (1978)
Αθόρυβες μέρες (1984)
Το χρώμα του μέλλοντος (1988)
Τρυφερός θάνατος (1990)
Οι πολίτες της σιωπής (1993)
Η πόλη των γλάρων (1997)
Οι τυχοδιώκτες (2000)
Εγώ και ο Μαγγελάνος (2005)
Τρεις νύχτες και ένας νεκρός (2005)
Ο γιος του Μπίλυ Μπλου (2007)

Διηγήματα και άλλα κείμενα

Των εμών ερώτων (2003)
Αστυνομικές ιστορίες (2003)
Ιμερολόγια (2003)
Θρυμματισμένος πλανήτης (2004)
Η Αθήνα τη νύχτα (2006)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. στον παρακάτω σύνδεσμο το Σχεδίασμα Βιβλιογραφίας (1973-2015) για τη Νένη Ευθυμιάδη, το οποίο συνέταξαν η Κλεοπάτρα Ζαχαροπούλου και η Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη.